dieta vs choroby nowotworowe
dieta vs choroby nowotworowe
autorem artykułu jest Justyna Marszałkowska
Wyniki sÄ… zatrważajÄ…ce! Szacuje siÄ™, że w krajach uprzemysÅ‚owionych blisko ¼ zgonów spowodowana jest chorobami nowotworowymi, a liczba chorych roÅ›nie w zastraszajÄ…cym tempie. Istnieje ponad 100 rodzajów nowotworów i przynajmniej tyle samo przyczyn tej choroby. Jednak pomimo tak niepokojÄ…cych statystyk jedno jest pewne – zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci zachorowaÅ„ można zapobiec poprzez prawidÅ‚owe i regularne odżywianie, zaniechanie palenia tytoniu oraz zdrowy styl życia. Promowanie skutecznego wykrywania nowotworów i podnoszenie Å›wiadomoÅ›ci spoÅ‚ecznej w tym zakresie, to najlepsze metody profilaktyki. Zgodnie z obecnÄ… wiedzÄ… 1/3 zachorowaÅ„ na nowotwory można zapobiec, a poÅ‚owÄ™ wszystkich ich przypadków - stwierdzić na wczesnym etapie i pomyÅ›lnie przeprowadzić leczenie.
Badania wykazały, że częstość występowania chorób nowotworowych u wegetarian jest średnio o 40 % niższa niż u osób stosujących tradycyjną dietę. Wydaje się więc, że istotnym elementem diety przeciwnowotworowej jest duża ilość warzyw i owoców. Poza błonnikiem, witaminami i składnikami mineralnymi warzywa i owoce zawierają wiele innych, mniej znanych a bardzo korzystnych fitozwiązków. Są to aktywne biologicznie substancje wpływające pozytywnie na pracę naszego organizmu. Do najważniejszych produktów mających wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych należą: pomidory, brokuły, brukselka oraz winogrona (ze skórką) i owoce cytrusowe.
Produkty węglowodanowe zalecane są głównie ze względu na dużą zawartość błonnika wpływającego na zmniejszenie zagrożenia rakiem, przede wszystkim jelita grubego poprzez przyspieszenie pasażu treści pokarmowej. Zalecane są rośliny strączkowe, owies, razowe pieczywo oraz ziemniaki.
Wiele badań naukowych donosi, że dieta bogata w mięso zwiększa predyspozycję do niektórych nowotworów (jelita grubego, prostaty i jajników). Kwasy trans (występujące w twardych margarynach) zwiększają ryzyko raka piersi i jelita grubego. Natomiast kwasy omega 3 (olej lniany, rzepakowy, orzeszki ziemne i orzechy włoskie, śledź, łosoś, tłuszcz rybi) hamują namnażanie komórek nowotworowych, dlatego też należy zwiększyć ich podaż w diecie.
Ponadto tłuszcz jest przyczyną nadwagi i otyłości, które także mają związek z powstawaniem raka, m.in. raka piersi.
Nadmierne spożycie alkoholu przyczynia się do powstawania wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jamy ustnej, przełyku, krtani, gardła, piersi, wątroby i jelit. Piwosze natomiast są bardziej narażeni na powstanie raka trzustki (ze względu na dużą zawartość karcenogennych nitrozoamin w piwie). Wino czerwone działa ochronnie, jednak nie wolno się tym usprawiedliwiać i należy pamiętać o rozsądnych granicach spożywania nawet tego alkoholu.
JeÅ›li ktoÅ› z Twoich bliskich chorowaÅ‚ bÄ…dź choruje na choroby nowotworowe - jesteÅ› w grupie ryzyka! ZgÅ‚oÅ› siÄ™ do specjalisty i dowiedz siÄ™ jak skutecznie zapobiegać tej chorobie…
Pamiętaj, dieta też jest ważna!
4 lutego przypada Światowy Dzień Walki z Rakiem ustanowiono w 2000 roku na Światowym Szczycie do Walki z Rakiem w Paryżu.
--
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Czakra seksu
Systemy rynnowe Marley
IP PBX rozwojowe rozwiÄ…zania dla biznesu
Czy efekty szkolenia brać pod uwagę przy ocenie pracown
Poczuj siÄ™ dobrze!